Single post

Prof. dr. Radu Iliescu: „Înțelegerea limbajului comun între diferite domenii mi se pare esențial”

Aflat pentru prima oară la Conferința de Cardiologie cu Participare Internațională, profesorul doctor Radu Iliescu, prorector pe probleme de relații internaționale și parteneriate academice al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, ne vorbește în acest interviu despre conferință, despre importanța secțiunii de interdisciplinaritate, cât și despre denervarea renală, o metodă revoluționară de tratament introdusă în centrul medical din Târgu-Mureș de către profesorul doctor Imre Benedek.

Reporter: Ce părere aveți despre Conferința de Cardiologie din acest an și cum vă simțiți la Târgu-Mureș?
Radu Iliescu: Este pentru prima dată când particip la această conferință. Deja, după o jumătate de zi, este o mare bucurie, pentru că mă simt ca acasă în orice congres de anvergură de oriunde din lume. Secțiunile de interdisciplinaritate care au fost organizate cu mult efort sunt extrem de importante, pentru că în momentul acesta cercetarea nu mai este apanajul unei singure discipline închise și izolate, ci se face prin colaborarea între diferite discipline, iar acest demers de a înțelege limbaj comun între diferite domenii mi se pare esențial.

 

Rep.: Aveți o prezentare care se se adresează unor tehno logii noi, de tratament al hipertensiunii arteriale. Ce înseamnă aceste tehnologii?
R.I.: Sesiunea la care voi participa cu o prezentare și pentru care am fost invitat se adresează unor tehnologii extrem de noi, de tratament al hipertensiunii arteriale, mai precis acele tehnologii nonfarmacologice, bazate pe dispozitive medicale de tratament al hipertensiunii arteriale și a altor boli cardiovasculare. Vom discuta despre denervarea renală, care este o tehnică disponibilă și care se realizează aici, la Târgu-Mureș.
Am fost extrem de bucuros să văd că profesorii Benedek lucrează cu acest dispozitiv, care este vârf de lance în lume. În sesiunea aceasta există o mulțime de dezbateri nu neapărat despre utilitatea lui, cât despre utilizarea lui spre beneficiul pacientului sau mai degrabă în ce fel putem identifica pacienții care vor beneficia cel mai mult de o asemenea abordare terapeutică. Suntem în zona cea mai fierbinte a discuțiilor în tehnologiile medicale cu utilizare în tratamentul hipertensiunii.

powered by jjWebDev
Shares
by jjWebDev