A XV-a ediție a Conferinței de Cardiologie s-a deschis oficial!
A XV-a ediție a Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internaţională CardioNET a avut, ieri, deschiderea oficială, în prezența invitaților.În aceste zile, specialişti din şapte ţări europene, respectiv România, Ungaria, Elveţia, Austria, Cehia, Marea Britanie şi Olanda, participă la Târgu-Mureș la un eveniment de marcă. Conferința este organizată sub egida Societăţii Române de Cardiologie, Societăţii Maghiare de Cardiologie şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.
„Am o echipă puternică care merge înainte și deschide căi noi pe care le veți vedea”
Președintele Conferinței de Cardiologie cu Participare Internațională, profesorul doctor Imre Benedek, a deschis conferința și a spus despre aceasta că se bucură de succes. În plus, profesorul a adus în atenția invitaților și publicațiile editate de către colectivul Clinicii de Cardiologie, care au fost lansate ieri, și a subliniat un alt aspect extrem de important. Datorită reţelei de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut, iniţiată de Secţia de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, care a stat la baza unui program naţional, mortalitatea generală a scăzut de la 62% la 56%. „Am deosebita plăcere să deschid ediția a XV-a a Conferinței de Cardiologie cu Participare Internațională și doresc să-mi exprim gratitudinea și mulțumirea celor care au venit din ținuturi îndepărtate. Le mulțumesc și șefilor de clinici, care au răspuns invitației noastre, conducerii liniei maghiare și putem spune că această conferință se bucură de un succes. Nu am crezut că vom fi atât de mulți în această zi, mai ales că medicii vin de pe teren la ora 10. Iată, așadar, că sala este aproape plină. Îi mulțumesc și echipei mele pentru felul în care a organizat această conferință. Crezul meu este că nu poate fi formată o echipă de vârf care să fie recunoscută în țară și peste hotare dacă nu are trecut, prezent și viitor. În momentul de față, pot să spun că am o echipă puternică, care merge înainte și deschide căi noi pe care le veți vedea. Care sunt aceste căi? Grupul de aritmiologie, asistat de către profesorul Szili-Torok Tamas din Olanda, pe care dorim să-l avem mentor, va face cele mai moderne intervenții pe care le vom dezbate împreună.
Domnul profesor Pal Maurovich Horvat, care este câștigător al unui grant de cinci milioane de euro, împreună cu doamna profesor Thodora Benedek, vor vorbi despre imagistică. Eu, dr. Gabriel Tatu Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Kiss Robert Gabor, președintele Societății Maghiare de Cardiologie și alți invitați din străinătate vom dezbate networkul infarctului miocardic, unde noi avem o prioritate. De aceea, de acum încolo manifes tarea este CardioNET, iar peste 25 de ani urmașii mei vor putea spune că există un network și acesta va funcționa. Avem un volum, Cardio Remember, pe care l-am publicat, astăzi lansăm un jurnal al Clinicii de Cardiologie și al Universității, „Journal of Cardiovascular Emergencies”, avem o broșură și tot începând de astăzi vom avea un ziar al cardiologiei mureșene. În județele în care activăm, mortalitatea generală prin bolile cardiovasculare a scăzut de la 62% la 56%, iar acesta este cel mai important lucru”, a punctat președintele Conferinței de Cardiologie.
„Este nevoie de experiență pentru a face performanță”
Co-președintele Conferinței de Cardiologie cu Participare Internațională, profesorul doctor Theodora Benedek, a vorbit despre cât de importantă este experiența atunci când îți propui să faci performanță și a menționat că în secțiunea de interdisciplinaritate vor avea loc 24 de conferințe din diferite alte sfere medicale, semn că boala cardiovasculară este prezentă peste tot în multe alte patologii. „Ca membru al comitetului de organizare implicat activ în toate cele 15 ediții ale acestui congres, pot să vă mărturisesc că sunt extrem de mândră de amploarea pe care a luat-o manifestarea noastră acum, la cea de-a XV-a ediție, ceea ce arată că experiența își spune cuvântul și că este nevoie de experiență pentru a face performanță. Ca vicepreședinte al comitetului de organizare și coordonator al secțiunii de interdisciplinaritate în cardiologie, pot să spun, de asemenea, că sunt extrem de mândră de faptul că toți cei invitați pentru a participa la această secțiune au răspuns cu maximă promptitudine, arătând un spirit de colaborare specific mediului nostru universitar, un spirit care trebuie să primeze în relațiile interumane, cât și în relațiile dintre diferite discipline dintrun mediu academic. 24 de conferințe vor fi
susținute în această secțiune de către lideri de opinie din centrul nostru universitar din diferite alte sfere medicale, ceea ce arată faptul că boala cardiovasculară este prezentă peste tot în multe alte patologii, dar arată și faptul că rolul Clinicii de Cardiologie și a colectivului de medici și cercetători de aici este recunoscut de către comunitatea noastră academică”, a transmis prof. dr. Theodora Benedek.
„Târgu-Mureșul a făcut și face în continuare performanță în cardiologie”
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie, profesorul doctor Leonard Azamfirei, a transmis că o astfel de conferință este necesară într-un domeniu în care Târgu-Mureșul a făcut și va continua să facă performanță.„Îmi face o deosebită onoare să transmit celor prezenți salutul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. Această manifestare importantă pentru centrul nostru universitar este parte integrantă a unui concept mai larg, pe care mulți îl cunoașteți, UMF 70, concept menit să aniverseze 70 de ani de învățământ medical și farmaceutic în Târgu-Mureș.Evident că era necesară o conferință de cardiologie, un domeniu în care Târgu-Mureșul a făcut și face în continuare performanță”, a transmis prof. dr. Leonard Azamfirei.
„Cardiologia are o componentă digitală și tehnologică foarte importantă”
Rectorul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, profesorul doctor Călin Enăchescu, a vorbit despre componenta digitală și teh nologică a cardiologiei. „Sunt prezent la Conferința de Cardiologie în calitate de vechi colaborator al clinicii domnului profesor Imre Benedek și în calitate de membru al consorțiului universitar în care suntem parteneri cu Universitatea de Medicină și Farmacie.Conferința este un eveniment deosebit, iar domeniul cardiologiei are un specific de care noi suntem foarte interesați. Astăzi, privind sub aspect tehnic, cardiologia are o componentă digitală și tehnologică foarte importantă. În acest context, noi am introdus pentru cursurile de masterat anumite discipline care au legătură cu aceste preocupări. Este vorba despre elemente de simulare, de prelucrare a semnalelor, tocmai pentru a fi pregătiți și pentru a coopera cu universitatea de Medicină și Farmacie în acest domeniu”, a precizat prof. dr. Călin Enăchescu. Rectorul Universității Sapientia din Târgu-Mureș, profesorul doctor David Laszlo, a felicitat echipa condusă de profesorul Imre Benedek atât pentru conferința din acest an, cât și pentru rețeaua pe care a reușit să o facă în domeniul cardiologiei
„Limba este una singură, aceea a perfor manței pe care o obținem fiecare dintre noi”
Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș și vicepreședintele ales al Societății Române de Cardiologie, profesorul doctor Dan Dobreanu, a transmis că Societatea Română de Cardiologie va include în programul congresului din luna
septembrie o serie de evenimente care se desfășoară în aceste zile în cadrul Conferinței de Cardiologie, cât și o sesiune comună româno-maghiară de cardiologie. „Voi exprima cuvântul Societății Române de Cardiologie, care apreciază cardiologia din Târgu-Mureș și acest eveniment. De ani buni de zile, acest eveniment este inclus în programul anual al Societății Române de Cardiologie, iar la următorul congres al Societății, care va avea loc în luna septembrie, multe evenimente care se vor desfășura la această conferință vor fi replicate în programul congresului, incluzând aici inclusiv o sesiune comună româno-maghiară de cardiologie pe care veți avea plăcerea să o vedeți și în cadrul acestui eveniment. Indiferent de părerile noastre, limba este una singură, aceea a performanței pe care o obținem fiecare dintre noi”, a transmis prof. dr. Dan Dobreanu.
„Profesorul Benedek a fost perseverent și a știut să creeze o școală”
Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu a punctat câteva date referitoare la mortalitatea prin bolile cardiovasculare, statistici îngri jorătoare. El a subliniat și un aspect foarte important, și anume școala pe care a creat-o profesorul Imre Benedek și l-a felicitat atât pentru munca depusă de-a lungul anilor, cât pentru rezultatele obținute. „Până în anul 2030, 23,6 milioane dintre locuitorii planetei vor muri de boli cardiovasculare. Este o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății și vorbim despre o populație mai mare decât cea a României. Iată de ce orice demers care să vină în domeniul afecțiunilor cardiovasculare este important. Crezul specialiștilor de sănătate publică este că prevenția este importantă în afecțiunile cardiovasculare, iar în cadrul secțiunii de interdisciplinaritate se va prezenta impactul în aceste afecțiuni. 80% din afecțiunile cardiovasculare au ca risc și cauză o alimentație nesănătoasă, obezitatea și fumatul. Demersurile și rezultatele conferințelor științifice trebuie să aibă aplicabilitate practică. În cadrul lumii academice, profesorul Benedek a fost perseverent și a știut să creeze o școală. A știut, pe de-o parte, să tragă după el tinerii și a știut să-i împingă pe tineri chiar dacă uneori acest lucru a însemnat multă muncă, sâmbete și duminici în care oamenii munceau și scriau lucrări științifice, a știut să-i sprijine chiar
dacă i-a mai și certat”, a explicat Florin Buicu.
„Le transmit felicitări soților Benedek” Viceprimarul municipiului Târgu-Mureș,
Peti Andras, le-a transmis felicitări profe sorilor Imre și Theodora Benedek pentru felul în care au organizat ediția cu numărul 15 a Conferinței de Cardiologie cu Participare Internațională. Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Lorinczi Zoltan, a transmis că spitalul va spriji mereu Clinica de Cardiologie, deși acest sprijin este limitat de un cadru legal de normative, despre care a spus că speră să fie lărgit și adaptat, astfel încât tinerii medici și absolvenții să rămână în sistemul sanitar, chiar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.