Bolile cardiace afectează societatea în ansamblu
Dr. Maurovich-Horváth Pál, câştigătorul celui mai mare premiu de cercetare din Ungaria, în valoare de 5 milioane de euro, şi liderul acestuia, denumit „Lendület” (Avânt- n.r.), va prezenta astăzi, 9 iulie, în cadrul Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internațională, actualităţile momentului în imagistica CT a plăcii coronariene, respectiv Twins şi OPERA.
Reporter: Care este scopul programelor de cercetare pe care le coordonaţi?
Dr. Maurovich-Horváth Pál: Scopul tuturor programelor de cercetare efectuate de grupul condus de mine este scăderea, printoate mijloacele, a riscului de infarct cardiac. Programul funcţionează deja de 2 ani, cu ajutorul unui nucleu de 14 cercetători tineri, studenţi şi rezidenţi. Grupul nostru are şi o intensă colaborare internaţională, inclusiv cu Clinica de Cardiologie condusă de prof. Benedek, cu care avem mai multe proiecte de cercetare comune.
Rep: Cum vi se pare această ediţie, aniversară, a Conferinţei?
M.H.P.: Chiar inventariam vizitele. Pentru mine cred că este a patra participare. Vin întotdeauna cu mare plăcere, echipa de la Târgu-Mureş este deosebit de ospitalieră.Mai importantă este în schimb ocazia de a afla care sunt cele mai noi programe de cercetare atât ale colegilor din Târgu-Mureş, cât şi ale participanţilor dintr-o mulţime de alte ţări. Este într-adevăr cea mai bună oportunitate pentru a inventaria unde se află şi încotro se îndreaptă cercetarea medicală. Evenimentul în sine mi se pare foarte important. Cu siguranţă trebuie continuat, asta şi datorită mesajului pe care îl lansează cu precădere către tineri. Da, se poate face şi chiar se face cercetare şi inovaţie la Târgu-Mureş şi la Budapesta. Este un mesaj extrem de necesar şi pozitiv pentru tinerii studenţi, şi mă bucur că sunt prezenţi în număr atât de mare.
Rep: Sunt convinsă că mesajul conferinţei este important şi pentru sănătatea publică.
M. H. P.: Cu siguranţă. În discuţie sunt tocmai problemele generate de bolile cu cea mai mare mortalitate atât în Ungaria cât şi în România. Aceste programe de cercetare conduc tocmai către scăderea mortalităţii din cauza bolilor cardiace şi coronariene. Nu în ultimul rând, atrage atenţia factorilor de decizie din domeniu asupra importanţei cercetării care se desfăşoară la Târgu-Mureş. În plus subliniază atât importanţa prevenţiei primare, cât şi prevenţia recidivelor. Aceşti factori de decizie trebuie să fie conştienţi cât este de important să investim în aceste programe. Vorbim despre boli care afectează în special oamenii activi, tocmai a acelora care construiesc produsul intern brut. Este deci nu doar o problemă de sănătate. Nu se referă doar la pacienţi în sine, ci este o problemă a societăţii în ansamblu.